V dobe fast foodov a food truckov bude mať vaša reštaurácia stále navrch v tom, že okrem skvelého jedla ponúkne zákazníkovi aj zážitok. Prezentácia pokrmov sa však nekončí jeho navarením. Oceňte tvrdú prácu svojich kuchárov a doplňte ich kreácie vhodným prestretím stola.
Prečo nepodceniť výber prestierania?
Prestieranie na stôl vzbudzuje očakávania u vášho zákazníka. To, ako sú stoly prestreté, je jedným z prvých kľúčových ukazovateľov druhu služieb, ktoré reštaurácia ponúka. Formálne reštaurácie s viacerými chodmi sa vyznačujú bohatým prestieranám. Naopak, v menej formálnom prostredí, sú stoly ozdobené jednoduchým papierovým prestieraním, prípadne obrusom či podložkou. Nezabudnite, že prestieranie stola pomáha navodiť atmosféru. Je vašou vizitkou, rovnako ako sú obalové materiály vizitkou vašich donášok jedla. Spôsob, akým je stôl prestretý, sa musí prispôsobiť typu jedla, ktoré podávate a tiež filozofii vašej značky. Správne prestieranie stola má byť praktické a pohodlné pri stolovaní, napríklad každý príbor je vždy strategicky umiestnený podľa poradia jeho použitia.
Umenie detailov
Existuje mnoho prvkov, ktoré môžete dať na stôl, je však potrebné zvážiť, či zodpovedajú vášmu prestieraniu. Okrem toho, vždy sa uistite, že všetok riad, sklo a príbory sú dokonale čisté a vybrané tak, aby zodpovedali celkovej téme a atmosfére vašej reštaurácie. Rovnako dôležité je vybrať si správne doplnky. Sem patria podložky (ak ich používate), prípadne ozdobný stredový diel. Ten celkom určite zútulní a skrášli stôl pre vašich hostí. Stredové pásy sú vhodné aj pri špeciálnych príležitostiach, či na miestach, kde potrebujete priestor z akýchkoľvek dôvodov skrášliť, pretože pôsobia veľmi elegantne. Pás by určite nemal chýbať vo vašej reštaurácii, ak pripravujete prestieranie na oslavu, catering, svadbu alebo inú spoločenskú udalosť alebo recepciu. Ako novootvorená reštaurácia nezabudnite ani na zásobu obalových materiálov a krabice na koláče. Tie sa vám pri spomínaných akciách budú určite hodiť.
Aby bolo prostredie príjemné
Či si už vyberiete klasické svietniky, kvetinový aranžmán alebo niečo úplne iné, hlavnou zásadou pri výbere dekorácií je dbať na to, aby nezaberali príliš veľa miesta. Prestieranie na stôl nesmie vašim zákazníkom znepríjemniť stolovanie, napríklad blokovaním výhľadu. Pri vytváraní toho najlepšieho dojmu, ktorý len podčiarkuje skvelý kulinársky zážitok, záleží aj na správnom obruse, ktorý použijete na stoly v reštaurácii. Nikto nemá rád jedenie na príliš hrubých, znečistených alebo dokonca páchnucich obrusoch a obrúskoch. Vytvorte dokonalú atmosféru stolovania pomocou jednoduchého papierového obrusu, ktorý zachráni váš stôl pred poškodením, a tiež zabezpečí eleganciu prestierania. Papierový obrus znamená jednoduché použitie a jeho dokonalý efekt vytvorí štýlovú atmosféru stolovania. Nemusíte sa viac báť nevyprateľných škvŕn od paradajok či čokolády, a koniec koncov ušetríte za čistiareň. Po použití obrusu ho jednoducho vymeníte za nový.
Neexistuje jednotné pravidlo
Pokiaľ ide o zážitok zo stravovania, každá reštaurácia je jedinečná. Pre nastavenie tej vašej neexistuje jedno striktné riešenie. Nezabúdajte však na detaily. Investujte do vkusných obrusov, podložiek, experimentujte so stredovými pásmi a aby toho nebolo málo, objavte aj stolové sukienky. Každý jeden počiatočný náklad sa vám vráti späť v podobe spokojných zákazníkov. Vytvorenie príjemnej atmosféry pri stolovaní, ktorá prispieva k skvelému zákazníckemu zážitku, nie je len výborným rozhodnutím, je to aj strategické obchodné rozhodnutie. Keď majú hostia emocionálny vzťah k reštaurácii, pochvália sa ňou aj priateľom, rodine alebo fotkou na sociálnych sieťach. A to všetko pre vás znamená ďalšiu klientelu. Vyberte si teda dizajn a prestieranie stola vo svojej reštaurácii múdro! Môžete získať celoživotného zákazníka, ktorý sa deň čo deň, týždeň čo týždeň rád naje na svojom obľúbenom mieste.