Pondělí, 6 února, 2023
magazin
HomeRady a NávodyTestujeme zemiaky: Ktoré sú najlepšie na zemiakový šalát

Testujeme zemiaky: Ktoré sú najlepšie na zemiakový šalát

Určite chcete pripraviť pre svoju rodinu ten najlepší zemiakový šalát na svete a svoj obľúbený a osvedčený recept už iste máte. Na čom ale stojí celá veda, je vybrať ten správny typ zemiakov, ktoré samozrejme tvoria základ každého zemiakového šalátu. Vraj najlepšie zemiaky na šalát sú tie s červenou šupkou. Ale naozaj je to také jednoduché a stačí sa riadiť farbou zemiakov? Verte, že nestačí prísť do obchodu a vziať prvé vrece zemiakov, ktoré nám príde pod ruku. Spoľahnite sa na naše dobre mienené rady a nemusíte doma robiť žiaden test vhodnosti zemiakov na prípravu šalátu.

Pozor na varný typ

Nie všetky typy zemiakov sú vhodné na prípravu šalátu. Z niektorých pripravíte výbornú zemiakovú kašu, z iných je zas skvelá príloha. Zemiaky sa rozdeľujú na 3 základné varné typy, ktoré sa označujú písmenami A, B, C. Na základe tohto označenia existujú doporučenia využitia zemiakov na prípravu konkrétnych pokrmov. Prezradíme vám, že na šalát sú najviac vhodné zemiaky varného typu A, pretože majú pevnú dužinu a zostávajú pevné aj po uvarení, keďže obsahujú najmenej škrobu. V mnohých hypermarketoch sa pred Vianocami objavujú tradičné “šalátové” zemiaky. Hovorí sa, že najlepšou odrodou zemiakov na prípravu zemiakového šalátu je Annabelle. Je to špeciálna šalátová odroda zemiakov pôvodom z Francúzska a nájdete ju často v akciových letákoch hypermarketov.

S výberom vám pomôžu letáky

Akciové letáky hypermarketov na svojich stránkach pravidelne prinášajú pestrú ponuku ovocia a zeleniny, zemiaky nevynímajúc. Napríklad Metro leták, ktorý nájdete ako Metro leták online na stránkach Kaufino, ale aj na domovskej stránke Metro.sk pravidelne ponúka rôzne typy zemiakov v akcii. Ak je na tovar tak často vyhľadávaný a kupovaný, ako sú práve zemiaky akcia, o kvalitné odrody býva vždy záujem medzi veľko i maloodberateľmi. Akciové letáky hypermarketov ponúkajú okrem rôznych typov zemiakov v akcii aj ďalšie suroviny, nevyhnutné na prípravu dobrého zemiakového šalátu, či už uprednostníte verziu s majonézou alebo bez. 

Vyberajte aj podľa vzhľadu

Snažte sa vybrať zemiaky, ktoré nemajú ani náznak klíčenia, či mäknutia. Nemali by byť sfarbené do zelena, mechanicky poškodené, ani mokré. Mnohí kupujú zemiaky podľa ceny a tiež podľa ich veľkosti. Kvalitné zemiaky spoznáte podľa toho, že sú čisté, rovnomerne farebné, suché a sú bez väčšieho poškodenia šupky. Zemiaky vyberajte stredne veľké. Pri malých si pridáte zbytočnú prácu s lúpaním, príliš veľké nemusia mať dobrú chuť. Drobné estetické vady nemusia nutne znamenať zlú kvalitu, pokiaľ nenaznačujú začínajúcu hnilobu. Hľuzy poškodené plesňou alebo hnilobou je nutné okamžite zlikvidovať.

Vedeli ste, že studené zemiaky sa zle lúpu?

Zemiaky sa varia v šupke v osolenej vode aspoň pol dňa predtým, ako začneme so samotnou prípravou šalátu. Mnohí majú zvyk ich uvariť večer a olúpať ich nasledujúci deň ráno. Lúpať by sa však mali hneď ako je možné ich bez väčších problémov udržať v ruke. Studené zemiaky sa totiž lúpu horšie. Po očistení je vhodné ich nechať v chlade (v chladničke alebo na balkóne), budú sa potom oveľa lepšie krájať na kocky. Krájať ich môžeme ručne alebo pomocou špeciálneho krájača na zemiaky. 

Konzumné zemiaky varný typ A

Označenie “konzumné zemiaky” znamená, že sú vhodné na varenie a prípravu pokrmov. Pri varení zemiakov v šupke si uchovajú väčšie množstvo nutričných látok, ktoré sa v najväčšom množstve nachádzajú práve pod šupkou. Pri varení sa odporúča nedávať príliš veľké množstvo vody, aby sa zabránilo strate vitamínu C a minerálnych látok. Okrem prípravy zemiakového šalátu sa varný typ A hodí aj na smaženie či zapekanie. 

Desatoro správneho nakupovania zemiakov

  • Najprv si rozmyslíme, na čo chceme zemiaky použiť.
  • Kúpime vhodný varný typ a odrodu zemiakov.
  • Skoré zemiaky kupujeme len pre okamžitú spotrebu.
  • Neskoré zemiaky, ktoré nie sú označené varným typom a názvom odrody nekupujeme.
  • Na prípravu šalátu použijeme zemiaky varného typu A, prípadne AB.
  • Na prílohu kupime zemiaky označené varným typom B.
  • Na prípravu kaše, knedlíkov a placiek vyberieme varný typ C, prípadne BC.
  • Zemiaky so zjavnými vadami nekupujeme.
  • Nekupujeme ani naklíčené zemiaky.
  • Pokiaľ predajca nespĺňa naše predstavy o kvalite a označení zemiakov, radšej nakúpime inde.

Či už budete pripravovať tradičný slovenský zemiakový šalát, alebo dáte prednosť zemiakovému šalátu bez majonézy, veríme, že sa vám aj tento rok podarí. Slovenský zemiakový šalát je klasika známa tým, že neobsahuje majonézu, ale najdôležitejšia ingrediencia, ktorou sú bezpochyby zemiaky, tu vynikne o to viac.

Tip na záver:

Suroviny, ktoré pridávate do šalátu okrem zemiakov, je dobré premiešať zvlášť v miske, ochutiť a nechať odležať. Až na záver zmiešajte s nakrájanými zemiakmi. Ak to dodržíte, zemiaky si tak zachovajú svoj tvar a šalát zostane svieži. 

- Komerční sdělení -pr clanky

Najnovjše články