Úterý, 30 dubna, 2024
magazin
HomeZáhradaTvorba trávnikov – dokonalosť v detailoch!

Tvorba trávnikov – dokonalosť v detailoch!

Krásny trávnik bez ohľadu na veľkosť, tvar a štýl vždy vyžaduje údržbu. Nie je to také ťažké, ak máte jasný plán a vždy ho dodržiavate. Aké sú teda hlavné fázy tvorby?

Starostlivosť o trávnik nie je len správny výber semien a výsev vybraného materiálu. Založenie nového trávnika sa považuje za náročný proces a začína dlho pred výsevom semien alebo granúl. Ak chcete získať skutočne krásny trávnik, musíte vykonať nasledujúce kroky:

1. Vyberte si stanovište a pripravte ho na siatie (napríklad aplikujte hnojivá).

2. Rozhodnite sa pre osivo, ktoré je vhodné na použitie vo vybranej oblasti (tieňomilné, žiaruvzdorné atď.).

3. Vysievajte trávnik správnym spôsobom.

4. Trávnik pravidelne udržiavajte čistý a zdravý (koste, keď rastie, a ak sa vyskytnú, vysievajte medzery). Starostlivosť o trávniky v Žiline poskytuje napr. krasnytravnik.sk

Dodržiavanie všetkých týchto bodov vám umožní získať hustý, atraktívny trávnik. Výhody hladkej a šťavnatej zelenej trávy nie sú len estetické – trávnik dokonale znižuje množstvo prachu na mieste a tiež zachováva vlhkosť vzduchu v horúcom letnom dni.

Vlastnosti vytvárania trávnikov

Optimálny čas na založenie trávnikov sa líši aj od regiónu. Skoršie sa trávnik seje na juhu Slovenska, naopak v Žiline alebo na Kysuciach je optimálny koniec apríla a začiatok mája. Ak je však územie zalievané pravidelne a opatrne, môžete položiť trávnik aj v auguste. Vedeli ste, že podľa výskumov je najideálnejší termín 9 až 21 september. Podľa počasia je možný výsev až do polovice októbra. Najmä ak je lokalita malá alebo sa plánujú kompaktné trávniky.

Aby trávnik naozaj vyzeral dobre, je potrebné začať s výberom pozemku. Malo by to byť slnečné miesto, kde sa nehromadí dážď a voda z topenia. Nemali by ste si vybrať zanedbanú plochu, ktorá sa dlho neobrábala, aby vyklíčila krásna zelená tráva. Semená buď vôbec nevyklíčia, alebo bude trávnik vyžadovať neustálu pozornosť.

Po výbere miesta venujte pozornosť semenám. Zvyčajne sú rozdelené do nasledujúcich typov:

ozdobné, po ktorých sa nedá chodiť;

šport, pre rôzne súťaže;

záhrada a park, pre mierne zaťaženie

Hustota trávnikov nezávisí od samovýsevu. Všetky tvoria hustý trávnatý povrch. Pri výbere by ste sa mali v prvom rade zamerať na potreby starostlivosti. A aby semená presne vyklíčili, vysievajte trávnik iba v suchom počasí. Dbajte však na to, aby nefúkal silný vietor a nadmerne vysoká teplota vzduchu.

Po preosiatí povrch prehrabte vejárom, nasypte preosiatu zeminu alebo piesok a znova prehrabte, aby sa do pôdy vtlačilo nejaké semienko. A zalejeme trochou vody. Po prvom strihu začína plná starostlivosť s napájaním, kŕmením, prevzdušňovaním a pravidelné strihanie vlasov.

- Komerční sdělení -pr clanky

Najnovjše články