Pondělí, 29 dubna, 2024
magazin
HomeRady a NávodyKvalitný drez pre profesionálne kuchyne: Ako si vybrať?

Kvalitný drez pre profesionálne kuchyne: Ako si vybrať?

Kuchyňa je srdcom každej gastro prevádzky, kde sa rodia všetky chuťové zážitky. Jej nedoceniteľnou súčasťou je kvalitný, funkčný drez. Je preto nevyhnutné venovať jeho výberu zvýšenú pozornosť tak, aby zohľadnil špecifiká práce v gastro kuchyni. Správne zvolený drez totiž výrazne zvyšuje hygienické štandardy kuchyne, zlepšuje komfort a efektivitu práce,  čo sa odzrkadľuje aj na kvalite podávaných jedál. Prečítajte si v našom článku niekoľko tipov, ako si vybrať ten najlepší drez pre vašu prevádzku.

Typ drezu

Pred kúpou je dôležité ujasniť si, aký charakter má vaša prevádzka a k akým úkonom bude váš drez využívaný.

Pokiaľ máte kaviareň s drobným občerstvením alebo čajovňu a drez potrebujete len na umývanie menšieho množstva riadu, postačí vám priestrannejší jednodrez.

Reštaurácie, jedálne či pekárne si však s jednodrezom nevystačia. Veľké hrnce, panvice a plechy vyžadujú väčší priestor. Odporúčame vám zvážiť dvojdrezy, trojdrezy, veľkokapacitné umývacie vane či dvojvane, ktoré dokážu uspokojiť aj tie najnáročnejšie potreby.

Drezy s integrovaným úložným priestorom predstavujú vynikajúcu voľbu z hygienických dôvodov, keďže akékoľvek nádoby s potravinami nesmú prísť do kontaktu s podlahou. Využitie poličiek či uzatvárateľných skriniek pod drezom vám navyše ušetrí cenný priestor.

Materiál

Tradičným a osvedčeným materiálom nielen pre tie naše domáce drezy do kuchyne, ale aj pre drezy do gastro prevádzok je nerezová oceľ. Kvalitný nerezový drez, t.j. drez obsahujúci 18% chrómu a 10% niklu a s hrúbkou minimálne 1mm sa vyznačuje vysokou pevnosťou, odolnosťou voči mechanickému poškodeniu, vysokým teplotám aj chemickým prípravkom a voči korózii. Jeho hladký, neporézny povrch odoláva nečistotám a je tak vysoko hygienický, čo je pre gastro prevádzky absolútnou prioritou. Navyše má moderný, profesionálny vzhľad a tak dokonale zapadne do každej kuchyne.

Niektoré prevádzky si volia drez granitový. Ten však má jemné póry a do vyťažených profesionálnych kuchýň je menej vhodný než drez nerezový.

Doplnky k drezu a príslušenstvo

Žiadna kuchyňa sa nezaobíde bez vodovodnej batérie. Jej správny výber značne uľahčí prácu personálu. Skvelou voľbou sú vysoké drezové batérie s otočným ramenom, vybavené profesionálnou pružinovou sprškou. Tento typ batérie poskytuje maximálnu flexibilitu aj pri väčších drezoch a umývacích vaniach. A to je k nezaplateniu.

Nevyhnutným doplnkom je aj dávkovač na saponát. Pre menšie prevádzky bude postačovať dávkovač na jar s objemom 500ml, väčšie prevádzky budú potrebovať profesionálny dávkovač s vyšším objemom.

Užitočným pomocníkom je drvič odpadu. Ten na malé čiastočky rozdrví a rozomelie organický odpad, vznikajúci pri príprave jedla. Pomáha eliminovať zápach a zároveň prospieva životnému prostrediu: rozdrvený odpad sa ľahšie rozkladá.

Pre zvýšenie komfortu pri práci odporúčame zaobstarať si k drezu rôzne prídavné sitká, cedidlá či misky.

Čo dodať záverom? Pri výbere drezu do profesionálnej kuchyne nešetrite financiami. A síce prvotné náklady na zariadenie novej gastro prevádzky sú vysoké, majte na pamäti, že s lacnejšími drezmi riskujete rýchle poškodenie, nutnosť častejších opráv či výmeny celého drezu. Investícia do kvalitného drezu sa rozhodne vyplatí.

- Komerční sdělení -pr clanky

Najnovjše články