Úterý, 30 dubna, 2024
magazin
HomeHobbyKutilská prípravka: S elektrickým kladivom môžete búrať múry aj miešať farbu

Kutilská prípravka: S elektrickým kladivom môžete búrať múry aj miešať farbu

Klasickým sekáčikom a ručným kladivám už takmer odzvonilo – aspoň na väčších stavbách a pri rekonštrukciách. Prinášame vám návod na prácu s elektrickými kladivami. S ich pomocou môžete búrať napríklad otvory pre okná, betónovú podlahu, odsekávať dlaždičky, ale aj miešať farbu alebo stavebné zmesi. Dôležitý je správny výber elektrického kladiva.

Kombinované kladivá
Výhoda kombinovaných kladív vychádza z ich názvu – umožňujú kombinované použitie, teda nielen kosenie, ale aj vŕtanie s príklepom alebo bez príklepu, miešanie farieb a stavebných zmesí. Ide o skutočne univerzálne stroje, ktoré nájdu uplatnenie v každej dielni. Bez problémov s nimi môžete vysekávať drážky v murive alebo otvory na preklady. Hodí sa tiež na vŕtanie veľkých otvorov do betónu, pretože majú oveľa väčšiu silu a lepší príklep ako bežné príklepové vŕtačky.

Odsekávanie kachličiek ide s kladivom ľahko a rýchlo

Ktoré témy vás vlani zaujali najviac? TOP 10 najčítanejších článkov na Českom kutilovi
S búracími a sekacími kladivami nič nevyvŕtate, ale môžete s nimi rozbíjať betónové podlahy alebo steny. Skvelé sa hodí na demolačné práce, kde by kombinovaným kladivám dochádzal dych. Nevýhodou búracích kladív je naopak ich cena a hmotnosť – pri práci nad hlavou sú prakticky nepoužiteľné.

Špeciálnu kategóriu tvoria demolačné kladivá, ktoré ale pre bežného majstra príliš využitia nemajú. Používajú sa napríklad pri búraní betónových monolitov, ako sú základy a podobne. Nevyplatí sa ich však kupovať, demolačné kladivo vám požičia v každých lepších stavebninách.

Na čo sú dobré jouly
Pri výbere elektrických kladív zohráva úlohu nielen výkon motora, ale aj hmotnosť kladív, respektíve energie úderu, ktorú sú schopné vyvinúť. Tá sa označuje v jednotkách joul. Kombinované kladivá majú obvykle túto hodnotu niekde medzi 1,5 až 4J, demolačné kladivá treba až 20J.

Typický ovládací prvok kombinovaného kladiva. Voliť si môžete medzi dvoma rýchlosťami vŕtania, vŕtaním s príklepom a kosením

Klasický vrták do kladiva neupnete
S kombinovaným kladivom síce môžete vŕtať, ale nie vrtáky s obyčajnou valcovou stopkou. Kombinované kladivá majú totiž upínanie nástrojov pomocou SDS-Plus. Zatiaľ čo v obyčajnej vŕtačke sa vrták do skľučovadla upne jeho dotiahnutím, v prípade SDS-Plus sa nič nedoťahuje. Na skľučovadle sa len pootočí kolieskom, vrták zasuniete dovnútra a povolením kolieska dôjde k jeho uchyteniu.

Rovnakým spôsobom sa uchytávajú nielen vrtáky, ale aj sekáče. Systém SDS-Plus je typický pre kladivá s hmotnostnou triedou 2 – 5 kg. Pre búracie a sekacie kladivá sa používa podobný, ale väčší systém SDS-Max. Na rozdiel od variantu Plus má Max väčší priemer stopky nástroja, a to 18 mm.

Inak sa skľučovadlo vybavené týmto mechanizmom používa úplne rovnako ako v predchádzajúcom prípade. TIP: Do kladív môžete upnúť aj metly na miešanie farieb a stavebného materiálu.

- Komerční sdělení -pr clanky

Najnovjše články